Så förbereder du din hund

Hundar är på många sätt som barn. Vissa har lätt för att ta till sig nya miljöer och nya människor, medan andra är mer skeptiska vilket orsakar nervositet och längtan till det kända, såsom matte, husse eller sitt hem. På MyDogCare tar vi inskolning på största allvar. Vi driver ett tyst hunddagis och tar endast in hundar som vill vara här och som känner sig trygga hos oss. Hundar som inte mår bra skäller, försöker ta sig ut, kan inte socialisera med andra hundar och visar helt enkelt tydliga tecken på att de inte känner sig trygga. Detta beror i de flesta fall på hundens uppfostran. Det finns hundägare som tar uppfostran på allvar från ung ålder och tyvärr finns det många som inte riktigt lagt tiden på att bygga en trygg mentalitet hos hunden. Detta skapar i sin tur en svår situation i vardagen när husse eller matte inte kan ta hand om hunden på vardagarna. 

Vår inskolning pågår som längst i två veckor. Under den tiden kan vi avgöra om hunden klarar av att vara utan husse eller matte och om den känner sig trygg bland andra hundar utanför hemmet. Vanligtvis märker vi inom några timmar om hunden kommer att klara av vara på hunddagis. Även “Hunddagishundar” kan vara nervösa i början, men brukar slappna av med tiden och acceptera och gilla sin nya miljö. För att öka chanserna för att din hund ska kunna skolas in och skrivas in på MyDogCare behöver ni lägga mycket kärlek på att skapa en trygg hund. Nedan kommer några viktiga råd vi önskar att ni tar till er redan veckor och månader innan inskolningen påbörjas. 

Ensamträning

Hundar är flockdjur och deras instinkt säger att de ska vara tillsammans med flocken. Flocken anses då vara husse, matte eller hela familjen. Att lämnas ensam och vara utan flocken kan orsaka en hel del stress. Men hundar är också tillräckligt smarta för att lära sig att vara trygga, även om de är utan flocken. Med träning kan de lära sig nya rutiner och förstå att husse eller matte alltid kommer tillbaka. Det är här ensamträning kommer in i bilden. Ensamträning kräver tålamod och kan påbörjas redan från ung ålder. Samtidigt är det en väldigt enkel träning. Du börjar med att lämna hunden ensam i några sekunder eller några minuter inledningsvis. Kom tillbaka till hunden innan den börjar skälla eller yla och belöna den. Några minuter kan bli 10 minuter, 20 minuter, 30 minuter tills hunden har lärt sig att vara ensam ett par timmar eller till och med längre. Den här metoden är väldigt framgångsrik om den används rätt och metodiskt. Som all träning så krävs det att man tränar kontinuerligt. Och blir det ett bakslag? Då får ni backa ett eller flera steg och börja om. När hunden väl lärt sig detta så brukar det sitta resten av livet. Det underlättar för husse och matte som kan ha en vardag utan hund och för hunden som kan ha flera andra hem med tryggheten intakt. 

Passivitetsträning

Hundar speglar husses eller mattes energi. Om ni är lugna och trygga, kommer er hund att agera likadant. Sen finns det förstås undantag, men hundens humör och beteende börjar oftast med ägaren. På MyDogCare tror vi på aktivitet ute och vila inne. Vi tar ut hundarna på två långa promenader, blandat med lek, nya promenadvägar. När hundar befinner sig i lokalen och i sina mysiga boxar förväntar vi oss att de vilar och gosar. Det finns hundar som kan sätta på och stänga av viloknappen. Dessa är hundar som tränats till att agera lugnt inomhus och spegla ägarens energi. Men även här handlar det om träning. Hundar som inte tränat på passivitet förstår inte när de ska stänga av. De är uppe i varm nästan hela tiden vilket orsakar stress och utmattning. Hos oss ska hundarna bli trötta av promenader och aktivering, inte stress och överaktivitet. Passivitetsträning är en enkel metod för att få bort hundens FOMO, Fear Of Missing Out. Hunden måste förstå att det är okej att inte leka när andra leker eller att vara ligga och vila när andra runt omkring rör sig. Träningen kan till exempel ske hemma eller ute på promenaden eller i en park. Öva på att få hunden att sätta eller lägga sig ner och inte reagera när andra hundar går förbi. Belöna när den agerar som du önskar dig. Även här krävs tålamod för att det ska bli bra, men även här kommer träningen leda till en trygg hund resten av livet. 

Socialisering

Hundar smälter nya upplevelser på olika sätt. Varje ny situation kan innebära en period av nervositet. Ju tidigare ni börjar att socialisera hunden, desto tryggare hund. Det finns några saker ni bör fokusera på inledningsvis. 

Nya hundar. Hundar som träffar nya hundar tidigt bygger förtroende för det okända. Hundmöten blir därför ett positivt inslag i vardagen. Däremot betyder det inte att hunden ska hälsa på alla hundar som går förbi, här gäller det att visa att ni bestämmer. 4-5 hundkompisar räcker långt. Möter ni större hundar kan det vara en extra trygghet för hunden om ni sitter på huk och visar att ni är en trygg tillflykt om det skulle uppstå någon rädsla. 

Nya människor. Låt andra få klappa din hund, i lugn och ro, så att den vänjer sig vid nya människor. Här gäller det att variera mellan kvinnor och män, långa eller korta, svart hårfärg eller blonda. Allt är nytt för hunden och ju fler upplevelser, desto färre överraskningar. Det kan även vara nyttigt att låta hunden umgås med barn som rör sig och låter annorlunda. 

Vardagsljud. Under våra promenader kan det förekomma ljud från bilar, bussar, lastbilar och annat som kan oroa eller skrämma din hund om denne inte har vant sig. Därför är det viktigt att vid tidig ålder låta hunden uppleva stadens ljud och vänja sig.

Koppelträning

Vi går på promenader i grupper uppemot 10 hundar. Därför är det extra viktigt att din hund är van vid att gå i koppel. Här gäller det att verkligen öva öva öva och öva för att vänja hunden vid detta. Önskar ni hjälp med koppelträning? Det är något vi erbjuder.